americancarbg.com

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Напиши нова тема Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
  Принтирай

Re: поръчка от RockAuto
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Съб Юни 30, 2018 11:24 am 
Offline
Фен
Аватар

Регистриран на: Пон Юни 27, 2016 2:24 pm
Мнения: 40
Върти гумите на: Cadillac Eldorado
Здравейте, отново!
За да не оставям темата отворена, ще ви кажа как прикючи сагата с доставката.
Целият проблем дойде от това, че не съм в България и поръчах частите на името на познат, който да ги получи на работното си място. Тогава и представа нямах, че доставката може да бъде задържана в митницата. Бях поръчвал други неща преди от Rockauto и бяха идвали на адрес без никакви проблеми, но сега си обяснявам защо-били са по-леки и на по-малка стойност. Та, както и да е. Пратката я следих по тракинг ордер и видях, че е задържана в митницата, но там в сайта на Fedex пишеше, че-„no further actions required”. Стоях и чаках. Най-накрая реших да запоюна да проучвам какво се случва. Свъзах се с Flying cargo и те ми казаха, че са уведомили получателя чрез емейил и обаждане. Интересно, понеже аз неговия емейл не го бях посочил, но те явно са го имали, понеже е получавал пратки от тях и преди. За уведомление чрез обаждане, моят познат отрече да е получавал обаждане-не знам. Пощата си не е проверявал, така че не знаел за казуса.
От тук натам имаше две възможности- да упълномощим flying cargo за освобождаване на пратката, за което трябваше нотариално заверено пълномощно или да пренасочим достравката до митница във Варна, откъдето да се освобождава от получателя. За първия вариант нямаше време, тъй като от куриерите ме уведомиха, че започват процедура по връщане към изпращача. Пък и моят познат ми каза че няма възможност да отдели време и да вади пълномощно към дадения момент. Така, реших да пренасоча пратката към варненска митница и после да го мисля. Кореспондирах чрез пощата на получателя, като пратих декларация за пренасочване и фактура на стоките до flying cargo. Успях без особени проблеми да насоча пратката до Варна. Тук вече трябваше да включа и съпругата си в приключението. Помолих я да се обади до куриера и да пита какви са възможностите да се освободи пратката от нея, а не от полуюателя, който е записан в документите, понеже той, получателят не можеше да отели половин ден да се занимава с моите пратки. Естествено, отговорът бе, че е невъзможно получаване от трето лице. Съвсем отчаян я помолих лично да отиде до куриера и митниците, за да разучи въпроса. Не виждах защо едно нотариално заверено пълномощно не би свършило работа. Така и стана, съпругата ми отиде лично и се оказа, че процедурата не е толкова сложна. Искаха и декларация, не нотариално заверена, от получателя и фактура. На следващия ден, с декларация и всички документи, се оказа че нямало да стане само с декларация, а си трябвало и нотариално заверено пълномощно. Отделно, митничарите изискали разбиване на пратката по отделни части, за да я обмитат наново, като разликата била-5 лева. Добре че за малки суми имали специална каса и не трябвало да с е ходи отново да банката. И така, най накрая пратката бе получена от съпругата ми след два дена обикаляне по банки, нотариуси и митници. Като оскъпяване, платихме 36лв такаса пренасочване и 40лв магазинаж на куриера. Мито и ДДС по нормалните ставки.
Надявам се информацията да е полезна на някой, който възнамерява да поръчва от чужбина и няма опит, също като мен, да не попадне в подобна ситуация.

Това което ми стана интересно е, че в Rockauto има вариант да се предплати митница, стоките да са обмитят в Англия и да си ги получиш направо до вас без да изживяваш всичките перипетии, описани от мен по-горе.
Преди да премина през всичко това, нямах никаква представа, какво означава това, но сега вече проучвам въпроса как точно може да се направи.
Като цяло, като посоча съответното поле за митническите такси има един прозорец, в който трябва да се въведе Tax ID номер. Не можах да намеря информация коакъв точно е този номер. Някъде казват, че това е ЕГН-то, но не е. Аз предполагам, че това най-вероятно ще е ЕОРИ номера от митниците, но не съм сигурен. Някой поръчвал ли е така или пък да знае какъв тоюно е този номер.


  
 

Re: поръчка от RockAuto
МнениеПубликувано на: Съб Юни 30, 2018 2:26 pm 
Offline
Човек машина
Аватар

Регистриран на: Пет Окт 17, 2008 3:39 am
Мнения: 1573
Местоположение: USA
Мерси за споделения опит.

Tax ID в САЩ е данъчния номер на фирмата/юридическо лице най-общо казано. Казват му още EIN (Employer Identification Number). Трябва да им разгледам сайта за да видя за какъво става въпрос.


  
 

Re: поръчка от RockAuto
МнениеПубликувано на: Пон Май 20, 2019 10:11 am 
Offline
Фен
Аватар

Регистриран на: Пон Юни 27, 2016 2:24 pm
Мнения: 40
Върти гумите на: Cadillac Eldorado
Здравейте отново, колеги.
Да завърша темата. След доста опити и грешки искам да споделя с вас оптималния начина за поръчване на части от сайта “http://rockauto.com”.
От сайта са много коректни и частите се изпращат веднага след поръчка, дори и в почивните дни. Качеството на частите е такова, каквото поръчате. Има оригинални, като “AcDelco”, има от други марки, за които се знае, че са добри, има и бюджетни производители. Ако частта е обозначена със сърце, това означава, че е предпочитана от купувачите, най-продавана, заради съотношението на цена-качество.
Сайтът работи с трима доставчици за България, съответно „DHL“, „Fedex” и „Americam Post”.
Опитът показва, че най бързо пратките пристигат с DHL. Средно за три до пет работни дена. Fedex са значително по-бавни. С тях не съм получавал пратка за по-малко от 10 календарни дни. DHL са една идея по-скъпи. Разликата е от порядъка на два до три долара за нормална поръчка. “American Post” не съм ги използвал. При тях услугата е малкопо-евтина от Fedex, но и по-бавна. Около месец.
При поръчка на няколко различни артикула трябва да се следи и внимава всички те да са от един склад. Това се разбира като се избере първата част и се сложи в кошницата, всички други части от този склад се появяват с камионче. Това е важно, понеже, ако се поръчва от различни складовe, пратката идва на части и става голямо неудобство с митницата. Моята практика показва, че ако се поръчва от различни складове, не е уместно да се прави една поръчка, а няколко отделни.
Друго, което съм забелязал, е че дори и да се поръчва от един и същ склад, цената на пратката няма да е кой знае колко по-изгодна, ако се поръчват няколко артикула в една пратка, отколкото, ако се направят на отделни пратки. Например: ако имате два артикула от един склад и двата са габаритни, то доставчикът ще ви таксува и за двата около 15 долара, независимо, че са обединени в една пратка. Ако ги поръчате по отделно, цената за транспорт ще е съизмерима. Обединяване на пратка има смисъл, ако единият или няколко от артикулите са малогабаритни-като гарнитури например. Тогава при обединена пратка, с по габаритна част, се спестява доста.
Друго, което практикувам и трябва да се предвиди, е дали стоката ще бъде задържане в митницата. По българското законодателство, всяка стока, която е на цена, надвишаващa 15 евро подлежи на обмитяване. Тази цена включва и транспорта. Например стока за 15 евро и транспорт 15 евро обща цена става 30 евро, за които се дължат мито ДДС.
Практиката показва, че задържането на дадена пратка е въпрос на субективна преценка на някоя лелка, работеща в митническите служби. Обикновено пратки, за около 30 до 40 долара, се пропускат без да бъдат задържани, но не е гаранция. Имах случай на две пратки, и двете на цена 35 долара-едната бе задържана, другата не.
А ако пратката бъде задържана в родните митници, то тогава вие сте вече във филм, от който режисьорите на Латино сериали могат само да се учат и вдъхновяват.
Тогава най безболезненият вариант е да дадете нотариално заверено пълномощно на куриера и той, срещу 40 лева, да освободи пратката от ваше име. Това отнема около седмица. Втори вариант- да се направите на много вещ и да решите да освобождавате сами. Тогава, ако не сте от София, подавате искане-декларация за пренасочване на пратката до митница във вашия град. Това се заплаща. Забравих точно колко, но Fedex ме бяха обръснали 36 лева за тази услуга. Може и да греша, ама едва ли. После, ако наемете митническа агенция да ви попълни документите и там ще ви чарджат 40 лева за услугата. Плащате мито, което не е много-май е 1 процент и ДДС. Ходите до банка, естествено, понеже в митницата не може да се плаща. Естествено документите се разглеждат след обяд и ако сте щастливци си вземате стоката същия ден.
И тук идва разковничето. Как да си спестим всички тези главоболия с
митниците. Номерът е следнят: DHL предлагат услуга „предплати
митнически такси“. За целта, като се изберат стоките, които ще се
поръчват, се избира менюто „покажи всички опции за доставка“, от там
се избира DHL и се маркира прозорчето „prepay custom charges“.
Програмата си смята таксите и ги включва към цената на доставката.
Какво се случва от там на сетне. DHL знаят, че пратката ще бъде
задържана в митницата, още когато стоката е в Америка. Не знам кой и
как решава това. Свързват се с вас и ви искат ЕОРИ номер, нотариално
заверено пълномощно и кратко описание на пратката. Когато предоставите
изброените документи, DHL освобождават пратката без никакви
допълнителни такси и си получавате частите у вас от куриера. И сега
най-хубавата част. При един път предоставени пълномощно(безсрочно) и
ЕОРИ към DHL, те се паят в тяхната система и при последваща поръчка с
предплатени митнически сборове, не се занимавате с нищо, освен да им
пратите описание на стоките по мейил и си получавате пратката без
главоболия.
Накратко съветите, които давам при поръчка от сайта:
Ако стоката, заедно с доставката е на сума по-голчма от 40 долара, то
задържането и в митницата е почти сигурно. В този случай, прпоръчвам
да се поръча с DHL и с предплатени митнически такси.
Ако се поръчват стоки на цена около 15 долара, да се поръчват на
отделни пратки. Така цената на всяка пратка става под 30-тина долара и
вероятността за задържане в митница е минимална.
За най-бърза досташка-DHL


  
 

Re: поръчка от RockAuto
МнениеПубликувано на: Пон Май 20, 2019 5:35 pm 
Offline
Човек машина
Аватар

Регистриран на: Пет Окт 17, 2008 3:39 am
Мнения: 1573
Местоположение: USA
Подкрепям напълно. Интересно е обаче защо DHL искат описание на стоката? Когато купувам и пращам през Амазон или Ибей (когато продавача работи с Ибей Глобъл Шипинг), то пакетите пристигат директно на адрес в София без да се налага каквото и да било. На чекаута плащам с кредитната карта и това е последното действие, което трябва да предприема. С никого никога в България не съм говорил или обмениял имейли или пълномощни. Още повече, че шипвам на името на сестра ми, а фактурата е на мое име.

Вероятно Амазон и Ибей (Ибей Глобъл Шипинг) имат по-добра комуникация с шипинг компаниите предвид факта колко са големи спрямо РокАуто. Цените на РокАуто обаче доста често са по-добри от Ибей и Амазон.


  
 

Re: поръчка от RockAuto
МнениеПубликувано на: Вто Май 21, 2019 2:03 am 
Offline
Маниак
Аватар

Регистриран на: Вто Ное 04, 2008 11:54 am
Мнения: 797
Местоположение: София
Върти гумите на: Шевролет Събърбан90' Монте Карло78' Монте Карло04
Има една основна разлика...

Амазон, глобал шипинг, рокауто с предплатени мита и ддс и тн се обмитяват в Англия и от там пътуват до България като вътрешнообщностна (ЕС) доставка.

В другия вариант обмитяването става на българската митница и тук искат да се пише описание на стоката в митническата декларация.

_________________
The best engine in the world is the vagina. It can be started with one finger. It is self-lubricating. It takes any size piston. And it changes its own oil every four weeks. It is only pity that the management system is so fucking temperamental.


  
 

Re: поръчка от RockAuto
МнениеПубликувано на: Вто Май 21, 2019 10:05 am 
Offline
Човек машина
Аватар

Регистриран на: Чет Май 08, 2008 2:14 pm
Мнения: 4103
Местоположение: София
Върти гумите на: На първа, на втора и на трета ако има сила звяра!
Традиционно вървим с няколко крачки назад. Ако няма опция за глобал шипинг, изобщо не се вкарвай в играта с българските митници. Няма такава бюрократична идиотщина.
Или поръчвам до Англия, или търся доставчик с глобал шипинг програм. В Англия митото се плаща за 3 минути онлайл, и после чакаш десетина дни за да дойде до България. И освен това излиза доста по-евтино.

_________________
Z06 = Seven liters of pure troublemaker!
People who love cars love chevy!


  
 

Re: поръчка от RockAuto
МнениеПубликувано на: Сря Май 22, 2019 9:19 am 
Offline
Маниак
Аватар

Регистриран на: Вто Сеп 02, 2008 9:18 pm
Мнения: 456
Местоположение: София
Върти гумите на: Chevrolet K1500 Stepside pickup 5,7 V8
Mumko написа:
Традиционно вървим с няколко крачки назад. Ако няма опция за глобал шипинг, изобщо не се вкарвай в играта с българските митници. Няма такава бюрократична идиотщина.
Или поръчвам до Англия, или търся доставчик с глобал шипинг програм. В Англия митото се плаща за 3 минути онлайл, и после чакаш десетина дни за да дойде до България. И освен това излиза доста по-евтино.


Дай малко подробности как поръчваш до Англия и как плащаш мито - аз имам адрес в Габко там, но поръчвам само от ЕС


  
 

Re: поръчка от RockAuto
МнениеПубликувано на: Сря Май 22, 2019 3:48 pm 
Offline
Човек машина
Аватар

Регистриран на: Чет Май 08, 2008 2:14 pm
Мнения: 4103
Местоположение: София
Върти гумите на: На първа, на втора и на трета ако има сила звяра!
И аз ползвам Габко, имам регистрация и в ГГ БГ, но не съм ги ползвал още.
Определено като цена е по-изгодно през Англия, но малко по-бавно.
Ако няма глобал шипинг търговеца си поръчвам нещата директно до Габко в Гилфорд. До сега два пъти ми се е случвало да се налага да плащам мито. При поръчка оставям моя майл, и от митницата ми пратиха мейл, че дължа мито за внос (единия път беше 13, другия 18 паунда). Та получих мейл с линк към тяхната митница (Англия) и код. Въведох кода в полето в страницата, избрах начин на плащане (имаш от банков превод до пейпал), платих, и след 3 минути получих мейл, че митническите такси са платени и стоката освободена от митница. Никакви ЕОРИ номера и агенти и глупости)
Само изпратих на Габко снимка на платежното към митница и готово.

_________________
Z06 = Seven liters of pure troublemaker!
People who love cars love chevy!


  
 

Re: поръчка от RockAuto
МнениеПубликувано на: Чет Май 23, 2019 9:42 am 
Offline
Маниак
Аватар

Регистриран на: Вто Сеп 02, 2008 9:18 pm
Мнения: 456
Местоположение: София
Върти гумите на: Chevrolet K1500 Stepside pickup 5,7 V8
Mumko написа:
И аз ползвам Габко, имам регистрация и в ГГ БГ, но не съм ги ползвал още.
Определено като цена е по-изгодно през Англия, но малко по-бавно.
Ако няма глобал шипинг търговеца си поръчвам нещата директно до Габко в Гилфорд. До сега два пъти ми се е случвало да се налага да плащам мито. При поръчка оставям моя майл, и от митницата ми пратиха мейл, че дължа мито за внос (единия път беше 13, другия 18 паунда). Та получих мейл с линк към тяхната митница (Англия) и код. Въведох кода в полето в страницата, избрах начин на плащане (имаш от банков превод до пейпал), платих, и след 3 минути получих мейл, че митническите такси са платени и стоката освободена от митница. Никакви ЕОРИ номера и агенти и глупости)
Само изпратих на Габко снимка на платежното към митница и готово.


много благодаря, ще пробвам някой път. Сега ползвам фирма-посредник и доста бавно става, че първо е вътрешния транспорт в САЩ, после чакат да съберат няколко пратки за БГ, а и са в Бургас


  
 

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  

Liquid Black Designed ByAndrew
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ] - Дата и час: Пет Юли 19, 2019 9:52 am
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов